Great Grapes Of Fire – the making of

Great Grapes Of Fire – the making of

Soms heeft een verhaal een bijzondere oorsprong en soms heeft een bier een bijzonder verhaal. In dit geval is er een combinatie van die twee. Paul Driessen, bedenker, eigenaar en brouwer van Goede Kant van het Spoor, vertelt je over de totstandkoming van Great Grapes Of Fire, het bier dat op het snijvlak ligt van rauchbier en grape ale.

“Mijn leven is niet alleen brouwen. Ik heb een gezin en breng ook veel van mijn tijd door in loondienst. Uiteraard heb ik ook collega’s die wel eens brouwen. Zo was er collega Erik. Een fervent thuisbrouwer met wie ik regelmatig bier ruilde. Hij had per ongeluk een kilo rauchmout over. En hij vond het vreselijk: de smaak, de geur, De Alles. Vreselijk vond Erik het. Mensonterend bijna. Ik niet. Ik zag er wel brood in. Of bier dus.”

“Ik ben een liefhebber van rookbieren en heb 16 jaar gerookt (voltooid verleden tijd dus). Je begrijpt dat ik rauchmout bijzonder kan waarderen. Dus ik besloot van ‘mijn kilo’ een bier te brouwen. Op z’n Goede Kant van het Spoors dus all-in. Met 100% rauchmout, 55ppm peated.

Het recept mocht niet teveel voorstellen. Dat deel ik hiernaast meteen maar met je.  ik wilde gewoon knallen en dan zou ik wel zien wat het me bracht. Ik wilde wel licht wat hop proeven en verder wilde ik een neutraal bier. Daarom gebruikte ik bakkersgist. De mout moest het werk doen.

Dat heb ik geweten… Het wort stond te vergisten in een mandfles maar de kleur beviel me absoluut niet, het was een soort slootwater. Daar moest ik mee aan de slag. “Maar hoe, dat is een groot probleem…” (uit Ik voel me zo verdomd alleen – Danny de Munk).

“Mijn dochter heeft het recept trouwens mooi meegeschreven tijdens de brouwdag. Dat wil ik je niet onthouden.”

Corteleever und Steenbroeck

“Tijdens het ‘proces’ van het rauchbier, gingen we met het gezin naar het Openluchtmuseum. Daar had ik stoofpeertjes gekocht en die had ik later thuis gekookt in druivensap met wat kruiden. De kleur was fantastisch – zou het?

Nog een brouwdag, met dus druivensap. En ja, dat werkte heel mooi! De vergisting startte weer makkelijk op en het concept was in kannen en kruiken; een hybride tussen een peated mout en een grape ale, met wat kruiden.

Deze eerste versie noemde ik trouwens Corteleever und Steenbroeck genoemd, naar de radioDJ van 8FM, Maarten Kortlever. In mijn fantasie (ik kan het nergens terugvinden) was er bij 8FM ook een DJ met de achternaam Steenbroek. De combinatie van die twee namen vond ik heel mooi passen bij een rauchbier. Het recept hiervan heb ik helaas nooit bewaard.”

Het vervolg: Peater The Grape

“Maar dit bier smaakte naar meer! Het rook goed, zag er goed uit en smaakte prima. Op naar een vervolg, dat de naam Peater the Grape kreeg. Het probleem met Corteleever und Steenbroeck was natuurlijk dat het lastig op te schalen was; ik had het recept niet, laat staan dat ik steeds stoofpeertjes kon gaan kopen bij het Openluchtmuseum om die vervolgens te koken enz enz enz… Onbegonnen werk. Ik besloot dat de peertjes niet heilig waren voor het volgende recept (hieronder).

Peater the Grape is niet alleen een naam is met dubbele woordwaarde. Je ziet ook dat dit een splitch batch is. Op Untappd zie je Peater the Grape staan, maar ook Peater the Grape G.L. (Grand Luxe).

Het recept is nog steeds lekker basic (de manier waarop ik meestal werk: ik werk in Excel van alles uit en tijdens het brouwen schrijf ik dan mee. Het recept hang ik vervolgens aan de vergistingsemmer).

Het resultaat was goed en ik had nog 70cl vodkaflessen. Daar ging het bier dus in. Het begon mensen toen ook te dagen dat ik een bier als dit ook serieus in het groot wilde brouwen. Diezelfde mensen raadden me dat meteen ook sterk af. Maar goed, ik ben een eigenwijs mens. Als ik het lekker vind en er om mij heen mensen zijn die die mening delen, dan komt het bier. Logisch.”

De volgende etappe: De Laatste Gele Berggamander

“De basis voor het bier had ik wel duidelijk nu. Nu de gist nog. Die stap noemde ik De Laatste Gele Berggamander. Een split batch met twee verschillende gisten. Soms wat overenthousiast. Ik had bedacht dat het browsel toch zoveel mogelijk verschillende soorten rauchmout moest hebben.

Het moment van de waarheid

“Tijd voor feedback. Gelukkig stond er een proefavond gepland bij Café De Troubadour in Tilburg. Via Miel. Zijn woorden waren letterlijk: “Ze zijn wel wat gewend, alles mag”. Dit ook dus, twee versies (NEale en S33) naast elkaar proeven als intermezzo. De reacties waren zeer wisselend, maar stemden desalniettemin hoopvol. Dit durfde ik wel. Het publiek had alleen niet echt een voorkeur voor de ene of de andere gist. Na een hele tijd wikken en wegen besloot ik om voor 100% peated mout te gaan en een compleet andere gist.”

En dan eindelijk: Great Grapes Of Fire

“Internationale ontwikkelingen maakten de naam Peater the Grape minder handig. Ik besloot te gaan voor Great Grapes of Fire. Het slotstuk moest het etiket worden. Daar bracht Frank uitkomst. Hij maakt erg mooi aquarellen en met een korte omschrijving ging hij helemaal los. Binnen een mum van tijd had hij het kunstwerk klaar dat nu het etiket siert.”

Het origineel kun je nu trouwens bewonderen in Beer Dudes Offline in Waalwijk. Een andere Frank nam de foto die je hiernaast ziet, van de fles. Met rauch.

Goede Kant van het Spoor bieren shoppen

Niet alleen de originele aquarel van het etiket vind je bij Beer Dudes. Ook alle bieren van Goede Kant van het Spoor. Offline in de stenen winkel of online in de webshop. Kijk hier maar.