Wachten op de Eindgijt – Brouwerij De Natte Gijt stopt

Natte gijt

Wachten op de Eindgijt – Brouwerij De Natte Gijt stopt

“Na elf mooie bierjaren is het moment gekomen dat De Natte Gijt besloten heeft om met haar activiteiten te gaan stoppen. Na vele leuke samenwerkingen en mooie projecten is nu de koek op.” BAM! Een berichtje in mijn Postvak IN op zondag 4 september 2022. Het kwam behoorlijk binnen. Brouwerij De Natte Gijt uit Weert stopt. Daar kan ik van alles van vinden, maar dat hoeft niet. Marc en Rudy Nordhausen vinden het mooi geweest en dan is het dat ook. Gelukkig hebben we de herinneringen nog. En nog wat restjes bier.

Eindbaas, Hellegijt Barrel Aged Maccallan, Oranjestout, Gijtenbloed, Uwe Hooggijt, Zwam en #12 Gose met Mango. Zomaar zeven redenen waarom ik best fan ben van De Natte Gijt. Bieren in allerlei stijlen. Dat is ook al een reden om fan te zijn. De verscheidenheid in het assortiment was enorm. De heren waren overduidelijk niet vies van een experiment en werkten niet alleen samen met andere brouwerijen, maar bijvoorbeeld ook met een band, een metal festival, een koffiebranderij en een dorpsherberg.

Natte gijt

De Natte Gijt – Open Nederlands Kampioenschap Amateur Bierbrouwen

Marc en Rudy Nordhausen winnen in mei 2011 de Open Nederlands Kampioenschap Amateur Bierbrouwen. Een prestigieuze titel, die ze winnen met hun eerste bier: Hop Met De Gijt. De heren brouwen al sinds 2008, maar deze prijs lijkt een soort officieel startschot voor De Natte Gijt (als ik terugreken vanaf het drieluik Barrel Birthday waarmee De Natte Gijt het 11-jarig jubileum vierde). ‘In with a bang’ dus. De remake op grote schaal van Hop Met De Gijt, het prijswinnende bier, volgende later dat jaar.

De Natte Gijt – mijn eerste Gijt

De eerste keer dat ik een bier dronk van De Natte Gijt was (ik denk het zeker te weten) in 2014 tijdens het Nederlands Speciaalbier Festival in 2014. Welk bier het was, weet ik niet meer. Untappd gebruikte ik toen nog niet. Dat is mijn excuus. De eerste Gijt die ik wel een check-in gaf op Untappd, was Stoute Gijt. Gedronken in onze thuiskroeg en beoordeeld met een score van 3.50. Beschrijvingen vond ik toen blijkbaar nog te moeilijk. Of te veel moeite. Stoute Gijt dus.

De Natte Gijt – waanzinnige collabs

De Natte Gijt staat voor mij bijna synoniem aan samenwerken. Als ik een top 3 van Gijten moet maken, dan bestaat die ook volledig uit collabs. In willekeurige volgorde: Eindbaas (de eerste batch), Uwe Hooggijt De Tweede en Zwam. Collabs met Van Moll, Hooglander Bier en Nevel Wild Ales. Stuk voor stuk pareltjes waarvan ik zou wensen dat ze nog eens op de markt komen.

“We zijn er niet, maar de poort is open.

Loop maar achterom.”

De Natte Gijt – mensen die graag met mensen werken

Maar ook de samenwerking tussen De Natte Gijt en Beer Dudes vergeet ik nooit. Ik haal bier in de regel graag rechtstreeks bij de brouwerij. De eerste keer dat ik bier in Weert ging halen, kon dat bij Marc thuis. “We zijn er niet, maar de poort is open. Loop maar achterom.” Best bijzonder. Ik liep richting die poort en kwam de buurman tegen. Hij wist van mijn komst. Onder de overkapping, achter in de tuin, stond het bier klaar samen met wat POS. Keurig op een steekwagen. Toen al wist ik dat deze brouwerij helemaal goud is. Mensen die graag met mensen werken.

De Natte Gijt – Borefts 2018

De Natte Gijt was een van de brouwerijen op het Borefts bierfestival van De Molen in 2018. Pohjala, Tommie Sjef, Wylam, Sori Brewing, Beerbliotek, La Pirata en Alvinne waren een aantal andere brouwers op het festival dat ik me vooral nog herinner door hevige regenval. Zo hevig, dat mijn vrienden en ik onze exit op vrijdag (de eerste van twee dagen Borefts) twee en een half uur uitstelden. Die twee en een half uur brachten we door bij… Juist, bij Marc en Rudy. Omdat het daar gezellig was. Ik geloof dat we een half fust Vredesgijt hebben leeggedronken.

De Natte Gijt – spitsvondiggijt

Bier moet lekker zijn en bier brouwen leuk. Met alles wat eromheen hangt. Marc en Rudy hebben zich de afgelopen elf jaar laten gelden als bijzonder spitsvondig. In de namen die ze hun bieren gaven, maar ook in de uitingen waarmee ze zichzelf op de kaart zetten. Ik denk met een glimlach terug aan de banner met de doeltreffende opdruk ‘De Natte Gijt Banner’. Maar mijn persoonlijke favoriet is en blijft toch het Gijtenspel. Speel het maar eens.

De Natte Gijt – Eindgijt

Brouwerij De Natte Gijt stopt. Aan het eind van 2022. Tot die tijd komen er nog een aantal leuke releases aan en maakt de brouwerij voorraden op. Ik kan je nu al verklappen dat twee bieren van De Natte Gijt in De Rinkelende Doos van dit jaar zitten. Welke precies blijft natuurlijk angstvallig geheim. Maar die nieuwe releases, daar ben ik nu natuurlijk extra nieuwsgierig naar. Ik heb Marc ook maar direct gevraagd of ik ze allemaal alvast kan reserveren. Om toch nog maar een paar keer met dat steekwagentje te kunnen lopen in Weert. Ik ben benieuwd wat de heren nog voor ons in petto hebben. Vooral dat allerlaatste bier…die Eindgijt.

De Natte Gijt & Beer Dudes – Afsgijt

Beer Dudes werkte en werkt altijd graag samen met de Heren Gijt uit Weert. Je vond en vindt altijd wel wat van de bieren in het assortiment. Om een beetje te bekomen van de schok, geef ik je tot eind september 10% korting op het hele assortiment De Natte Gijt. Hier vind je ze allemaal netjes op een rijtje. Allerlei snedige kortingscodenamen schoten door mijn hoofd. Ik wilde graag net zo spitsvondig zijn als de heren Nordhausen. Maar helaas, die codes werken niet in het systeem dat ik gebruik. Dus het is heel erg eenvoudig. Zonder code ook korting. GemakkeGijt. Voor een zo positief mogelijk afsgijt.